Vær opmærksom på arbejdstilladelsen til non-EU erhvervspostdocs

Kommer der non-EU erhvervspostdocs til AU, som siger de har en arbejds- og opholdstilladelse, skal du tjekke bibeskæftigelse i tilladelsen.

Photo: Lars Kruse, AU Foto

Arbejde på AU kræver en arbejds- og opholdstilladelse til AU, før vedkommende må begynde sit arbejde her. Uanset om vedkommende er lønnet eller ulønnet under opholdet.

Non-EU erhvervspostdocs har typisk allerede en arbejds- og opholdstilladelse til at arbejde hos andre universiteter eller private virksomheder i Danmark. For at vedkommende kan arbejde på AU, skal der i tilladelsen være ret til bibeskæftigelse. Hvis der ikke er ret til bibeskæftigelse, må vedkommende ikke udføre arbejde på AU.

Indeholder arbejds- og opholdstilladelsen ikke ret til bibeskæftigelse, skal der søges en tilladelse til bibeskæftigelse til arbejdet på AU. Tilladelsen til bibeskæftigelse skal være givet, før vedkommende må gå i gang på AU.

Hvad skal du gøre?

  • Du skal bede om at se brevet med arbejds- og opholdstilladelsen samt vedkommendes opholdskort. Bed om begge dele - ikke kun opholdskortet.
  • Du skal se, om der i tilladelsen/brevet står, at der er ret til ”Sideline job/employment” eller ”Second job”. Det vil fremgå af brevet. Er det ikke nævnt, vil der i udgangspunktet ikke være ret til at være på AU.

Er du i tvivl:

  • kontakter du Guest Researcher Supporten/Inge Aa. Pedersen og beder hende kigge på brevet og vurdere, om vedkommende må være på AU uden særskilt arbejds- og opholdstilladelse, eller om der skal søges tilladelse til bibeskæftigelse.

Konsekvenser ved arbejde/ophold på AU uden korrekt tilladelse

Har vedkommende ikke en tilladelse med ret til bibeskæftigelse eller fuld beskæftigelse på AU, vil det være at se som ulovligt arbejde. Ulovligt arbejde har desværre konsekvenser:

  • Politianmeldelse af og store bøder til AU
  • Inddragelse af AU’s Fast-track certificering hos SIRI – Styrelsen for International Rekruttering og Integration – som er den myndighed, der udsteder de relevante tilladelser. Fast-track certificeringen giver AU fordele i forhold til visse arbejds- og opholdstilladelser.
  • Store bøder til den internationale
  • Udvisning af Danmark med indrejseforbud i måske op til 5 år

Spørgsmål?

Kontakt Inge Aa. Pedersen i International Staff Office / Guest Researcher Supporten på mail eller tlf. 25563571.